Srce za djecu oboljelu od raka
Ovako je tekla današnja akcija pronalaska i spašavanja Semina Bradića
Bez rasprave o odluci o osnivanju lovišta zbog lovačkih nesuglasica u Gornjem Vakufu/Uskoplju - photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Bez rasprave o odluci o osnivanju lovišta zbog lovačkih nesuglasica u Gornjem Vakufu/Uskoplju

Prijedlog odluke o osnivanju lovišta na području Srednjobosanskog kantona povučen je danas s dnevnog reda sjednice kantonalne Vlade, a kako je rečeno, razlog je izostanak saglasnosti između lovačkih udruženja u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

Odluka je danas povučena na prijedlog ministara iz HDZ-a BiH i očigledno je potrebno još usuglasiti neke stvari. Od 12 općina u SBK/KSB, u njih 11 su usaglašeni načini i princip djelovanja budućeg lova i lovišta, a samo u općini Gornji Vakuf/Uskoplje to nije urađeno. Pretpostavljam da će se pokušati izvršiti dodatni pritisak i tamo, kako bi i oni postigli saglasnost – rekao je novinarima ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB Salkan Merdžanić (SDA).

Premijer Tahir Lendo ocijenio je kako se radi o kompleksnoj odluci koja je s tehničke strane završena, ali se čeka na postizanje saglasnosti u općini Gornji Vakuf/Uskoplje kako bi ponovno bila razmatrana na idućoj sjednici Vlade.

Živimo i radimo u kantonu mješovite nacionalne strukture, gdje postoje različiti interesi lovačkih udruženja i politika. Preostalo je da se u Gornjem Vakufu/Uskoplju dva lovačka udruženja izjasne i formiraju zajednički savez, kako bi mogli koristiti koncesiju i ići u lov – istakao je Lendo.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!